• BLACKWOOD HOUSE

    SCHEDULE A CONSULTATION

     ABOUT THIS HOME

The design intent of this home was always for it to blend seamlessly into the natural landscape and the material selection was strongly influenced by this desire.

One of the most challenging aspects from both a design and construction point of view was the steepness of the block and the limited access. The original design was to have an elevated home raised from the ground through the use of a minimalist steel structure. The clients however really wanted maximise the sites north facing attributes through the use of a concrete floor for thermal retention. This desire coupled with the difficulties of sealing the subfloor to BAL29 standards required a few last minute design changes.


YOUR HOME CAN TRANSFORM YOUR LIFE OR DULL YOUR VITALITY

Being onsite with the 20t excavator and working out the required cuts to achieve a slab on ground structure seemed very possible and with the clients we agreed to make the design changes required. Working with the slope of the land we ended up making four large terraced cuts with the house being located on the second cut and the garage on the third cut. Doing so increase the usable land immensely.

SCHEDULE A CONSULTATION

WE ARE OUR ENVIRONMENT

The concrete slab was burnished and sealed adding a low cost flooring solution which significantly reduced the initial floor cost of the original design. Reports from the clients have indicated that in the first three months of living in the home that the thermal properties of the slab are working very well. 

SCHEDULE A CONSULTATION

WHAT WOULD LIFE BE LIKE 
​IN PARADISE?

Internally the home explores a number of individual finishes all tying back to the original brief of a natural warm feel to the home. The ceiling throughout the living space was fitted with semi-dressed blackwood timber which the client sourced before intending to build the home. This worked really well to offset the coldness of the concrete and provided yet another link to the natural state of the building.

One of the major features of the kitchen joinery was the 5 meter long pour-in-place concrete island bench. This was finished by hand before sealing with a 2-pac matt epoxy. The exposed tasmanian oak timber door jambs link perfectly with the unsealed blackwood ceiling and frame the stark white doors and walls beautifully.

DESIGN YOUR HOME 
TO HELP YOU GROW

The clients were also keen to explore different options for bathroom wall finishes and after some further research into non-tile alternatives we selected a lime based render rated for wet areas. The use of render in place of tiles resulted in a warm seamless finish blending in well with the heated concrete floor.


A BEAUTIFUL SPACE

Building within a BAL 29 zone the material choices were limited and attributed to the use of concrete for the expansive deck areas. This presented an opportunity to experiment with the cantilevering ability of concrete which is shown in both deck structures. In keeping with the industrial materiality, the steel deck roof cover adds some extra sun screening throughout summer. 

All in all this project showcases a number of unique building elements and we are very pleased with the end result.

SCHEDULE A CONSULTATION

BLACKWOOD HOUSE GALLERY

SCHEDULE A CONSULTATION